Fermentation biotechnology
A.A. 2025/2026
Obiettivi formativi
This course aims to provide the theoretical and practical bases to set-up, manage and improve microbial biotechnological processes, for the industrial production of compounds. Focus is on bioreactor technology, scale-up strategies, understanding the importance of metabolic pathways on process development and on metabolic engineering strategies utilized to engineer microorganisms in the context of biotechnological applications. Several industrial examples will be showed and critically discussed.
Risultati apprendimento attesi
Students will develop the capabilities for setting-up and manage an industrial fermentation process using microbial cells. More in detail they will acquire specific tools (bioreactor set-up and fermentation control, strain improvement, metabolic flux analysis and engineering, statistical analyses) in order to meet the demand of high productive and efficient industrial bioprocesses.
Periodo: Primo semestre
Modalità di valutazione: Esame
Giudizio di valutazione: voto verbalizzato in trentesimi
Corso singolo
Questo insegnamento non può essere seguito come corso singolo. Puoi trovare gli insegnamenti disponibili consultando il catalogo corsi singoli.
Programma e organizzazione didattica
Edizione unica
Responsabile
Periodo
Primo semestre
CHIM/11 - CHIMICA E BIOTECNOLOGIA DELLE FERMENTAZIONI - CFU: 7
Laboratori: 8 ore
Lezioni: 52 ore
Lezioni: 52 ore
Docenti:
Donzella Silvia, Romano Diego
Turni:
Docente/i
Ricevimento:
Appuntamento via mail
via Mangiagalli 25 - Studio 3056
Ricevimento:
su appuntamento dopo contatto via mail