Postgraduate School of Animal Nutrition
Veterinary specialisation school
A.Y. 2024/2025
Course class
Classe dell'igiene degli allevamenti e delle produzioni zootecniche
Study area
Veterinary medicine
Director of Specialization School
La Scuola di Specializzazione in Alimentazione Animale è stata istituita nel gennaio 2006 e afferisce al Dipartimento di Medicina Veterinaria e Scienze Animale. La Scuola viene attivata ogni anno e ha una durata di 3 anni e rilascia il titolo di Specialista in Alimentazione animale, riconosciuto per l?accesso ai bandi relativi alle aree funzionali A Sanità Animale e C Igiene degli allevamenti. È riconosciuta affine per l'area B Igiene degli Alimenti a condizione che sia indicata nel bando di concorso.
La Scuola intende rendere gli specializzandi coscienti del ruolo della nutrizione nel contribuire a migliorare la salute ed il benessere degli animali in produzione zootecnica; nel promuovere sistemi alimentari sostenibili attraverso una maggiore efficienza delle risorse e dei nutrienti; fornire soluzioni che aiutino a migliorare la produzione zootecnica e a ridurre l?impatto ambientale degli allevamenti in modo tale da poter interagire proficuamente con gli specialisti degli altri settori relativi alle patologie animali, all?ispezione degli alimenti di origine animale e alla dietetica umana. A tal scopo, il piano didattico prevede lo studio degli strumenti atti al controllo dell?andamento produttivo e riproduttivo degli animali e delle più moderne metodologie analitiche per il monitoraggio dello stato nutrizionale e metabolico degli animali e la determinazione delle caratteristiche qualitative degli alimenti e dei prodotti di origine animale. Lo specializzando approfondirà inoltre le proprie conoscenze in tema di anatomia, fisiologia e biochimica in modo da poter meglio comprendere i processi basilari della nutrizione animale. A queste tematiche, infine, si affiancano lezioni dedicate all?alimentazione di precisone, legislazione veterinaria, andamento dei mercati agro-alimentari e seminari di aggiornamento con esperti del settore mangimistico e dell?industria alimentare.
La Scuola intende rendere gli specializzandi coscienti del ruolo della nutrizione nel contribuire a migliorare la salute ed il benessere degli animali in produzione zootecnica; nel promuovere sistemi alimentari sostenibili attraverso una maggiore efficienza delle risorse e dei nutrienti; fornire soluzioni che aiutino a migliorare la produzione zootecnica e a ridurre l?impatto ambientale degli allevamenti in modo tale da poter interagire proficuamente con gli specialisti degli altri settori relativi alle patologie animali, all?ispezione degli alimenti di origine animale e alla dietetica umana. A tal scopo, il piano didattico prevede lo studio degli strumenti atti al controllo dell?andamento produttivo e riproduttivo degli animali e delle più moderne metodologie analitiche per il monitoraggio dello stato nutrizionale e metabolico degli animali e la determinazione delle caratteristiche qualitative degli alimenti e dei prodotti di origine animale. Lo specializzando approfondirà inoltre le proprie conoscenze in tema di anatomia, fisiologia e biochimica in modo da poter meglio comprendere i processi basilari della nutrizione animale. A queste tematiche, infine, si affiancano lezioni dedicate all?alimentazione di precisone, legislazione veterinaria, andamento dei mercati agro-alimentari e seminari di aggiornamento con esperti del settore mangimistico e dell?industria alimentare.
Il percorso di specializzazione prevede lezioni frontali a cadenza settimanale da febbraio a giugno. La durata di ciascuna lezione è di 8 ore. La frequenza è obbligatoria, con un limite minimo stabilito nel 70%. Lo specializzando dovrà inoltre svolgere attività pratico-applicative che potranno essere svolte anche presso strutture pubbliche e private operanti nell'ambito dell'alimentazione animale e previa attivazione di una convenzione con la Scuola.
Graduates in Veterinary Medicine and in possession of the qualification to exercise the profession of veterinarian are admitted to the School in a number established each year by the School Council. In addition to ordinary posts, a reserve of posts is established for Veterinarians who are permanent employees of public bodies with whom agreements are stipulated in accordance with the provisions of the law.
Access to the School is subject to an admission contest, by examination and by qualifications. The admission exam consists of a written test with multiple choice questions relating to the disciplinary area of the School. The selection procedures are defined in the competition announcement. Candidates who, in relation to the number of places available, have placed themselves in a useful position in the ranking of suitable candidates are admitted attending the School.
To obtain the specialization diploma, the trainee is required to pass all the exams required for the 1st, 2nd and 3rd year of the course. The specialization diploma is awarded after passing a final test which consists in the discussion of the specialization thesis and considers the results of the periodic evaluations deriving from any ongoing tests, as well as the opinions of the teacher-tutors.
Access to the School is subject to an admission contest, by examination and by qualifications. The admission exam consists of a written test with multiple choice questions relating to the disciplinary area of the School. The selection procedures are defined in the competition announcement. Candidates who, in relation to the number of places available, have placed themselves in a useful position in the ranking of suitable candidates are admitted attending the School.
To obtain the specialization diploma, the trainee is required to pass all the exams required for the 1st, 2nd and 3rd year of the course. The specialization diploma is awarded after passing a final test which consists in the discussion of the specialization thesis and considers the results of the periodic evaluations deriving from any ongoing tests, as well as the opinions of the teacher-tutors.
Laboratories locations
- Laboratori informatici
- Centro Zootecnico Didattico Sperimentale
- Centro Zootecnico Didattico Sperimentale
Courses list
First year
Courses or activities | Professor(s) | ECTS | Total hours | Language |
---|---|---|---|---|
Compulsory | ||||
Animal Nutritional Biochemistry | 1 | 8 | Italian | |
Comparative Analysis Fo Rumen Physiology and Biogas Reactor Plants | 1 | 8 | Italian | |
Digestion and Metabolism Utilization of Nutrients | 1 | 8 | Italian | |
Ec Legislation | 1 | 8 | Italian | |
Equine Clinic and Management | 1 | 8 | Italian | |
Feed Nutritional Evaluation: Concentrates | 1 | 8 | Italian | |
Feed Nutritional Evaluation: Forages | 1 | 8 | Italian | |
Horse Nutrition | 1 | 8 | Italian | |
Hygiene Management of Livestock | 1 | 8 | Italian | |
Innovations in Puoltry and Rabbit Production | 1 | 8 | Italian | |
Livestock Farming Innovations: Economic and Management Aspects | 1 | 8 | Italian | |
Livestock Genetic Improvement | 1 | 8 | Italian | |
New Technologies for Food Safety of Animal Products | 1 | 8 | Italian | |
Nutrient Absorption: Anatomical and Functional Aspects 1 | 1 | 8 | Italian | |
Nutrient Absorption: Anatomical and Functional Aspects 2 | 1 | 8 | Italian | |
Nutritional Status and Metabolic Monitoring in Livestock | 1 | 8 | Italian | |
Principi Di Tecnica Mangimistica | 1 | 8 | Italian | |
Stage 1 | 42 | 420 | Italian |
Second year
Courses or activities | Professor(s) | ECTS | Total hours | Language |
---|---|---|---|---|
Compulsory | ||||
Additives for Dairy Cow Health | 1 | 8 | Italian | |
Biomarkers of Micronutrients Metabolism in Ruminant. Methods for Micronutrients Evaluation in Ruminant Diet | 1 | 8 | Italian | |
Economic Choices in Ruminants Feeding | 1 | 8 | Italian | |
Evolution of Beef Meat Consumption in Light of the Quality Perceived By the Consumer | 1 | 8 | Italian | |
Feeding of the Dairy Goat and Health Status | 1 | 8 | Italian | |
Milk and Dairy Products Hygiene | 1 | 8 | Italian | |
Nutrition, Health Problems At Arrival and in the Finishing Period. Beef Meat Quality | 1 | 8 | Italian | |
Perception of the Quality of Dairy Products Intended for Humans and Economic Evaluation | 1 | 8 | Italian | |
Recent Advances in Dairy Cow Feeding | 1 | 8 | Italian | |
Residues in Milk | 1 | 8 | Italian | |
Ruminants Feeding and Milk Quality | 1 | 8 | Italian | |
Stage 2 | 47 | 450 | Italian | |
The Evolution of the Dairy Barn Between Environmental, Economic and Social Sustainability | 1 | 8 | Italian | |
Vitamin and Micronutrients in Ruminant: Effects On Milk Production | 1 | 8 | Italian |
Third year
Courses or activities | Professor(s) | ECTS | Total hours | Language |
---|---|---|---|---|
Compulsory | ||||
Acquacolture Management Systems | 1 | 8 | Italian | |
Biosicurezza e prevenzione delle patologie nutrizionali nel monogastrico | Alborali Giovanni Loris
|
1 | 8 | Italian |
Economic Evaluation in Monogastric Feeding | 1 | 8 | Italian | |
Efficacy End Safety of Feed Additives for Monogastrcs Feeding | 1 | 8 | Italian | |
Innovations in Monocastrics Feeding | 1 | 8 | Italian | |
Mitigation Strategies to Reduce Environmental Impact | 1 | 8 | Italian | |
Nutritional Strategies for the Reduction of Antibiotic in Pig | 1 | 8 | Italian | |
Nutrizione e qualità della carne suina | 1 | 8 | Italian | |
Nutrizione e qualità delle produzioni avicole | 1 | 8 | Italian | |
Recent Advances in Pig Nutrition | 1 | 8 | Italian | |
Residues in Meat and Eggs | 1 | 8 | Italian | |
Stage 3 | 40 | 400 | Italian | |
Tesi | 9 | Italian |
Third year
Courses or activities | Professor(s) | ECTS | Total hours | Language |
---|---|---|---|---|
Safetyan Enhancement of Typical Products Through Innovative Diagnostic Tests | 1 | 8 | Italian |
Enrolment
Places available: 15
Call for applications
Please refer to the call for admission test dates and contents, and how to register.
Application for admission: from 22/07/2024 to 04/11/2024
Application for matriculation: from 11/12/2024 to 18/12/2024